Bahlava

Túrós pite

Almás kevert

Makakoff tészta

Ötlapos

Gesztenyetorta gyorsan

Sajtos ropogós

Tojáslikör

Gesztenyés Navette

Csokoládé

Alap áfonyás muffin

Kefir süti

Réteges tepertős pogácsa

Réteges krumplis pogácsa

Gesztenye torta

Máktorta

Mézes kalács

Kekszes kakaós

Vissza a főlapra


Desszertek

Bahlava

3 csomag réteslap, 25 dkg dió, fahéj
Cukorszirup: 75 dkg cukor, 1/2 liter víz, 1 evőkanál citrom
 
Vissza a tetejére

Túrós Pite

25 dkg liszt, fél margarin, 2 dkg élesztő, marék cukor, só

1/2 kg túró, citrom héja, lapos evőkanál gríz, 1 tojás, 1-2 kanál tejföl, cukor, mazsola izlés szerint

Vissza a tetejére

Almás kevert

30 dkg alma, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1csomag vaniliás cukor, 10 dkg vaj, fahéj

 

Az almát lereszeljük, fahéjat összekeverjük, állni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk és hozzáöntjük. Cukor+vaniliás cukor+tojás, majd az almát hozzátesszük. Liszt+sütőpor-t is hozzáöntjük.

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.

Vissza a tetejére

Makakoff tészta

15 dkg babapiskota erős kávéba mártogatva

Krém: 4 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 15 dkg Ráma, 10 dkg darált dió, 1-2 mokkáskanál mandula aroma

ltogatva le kell rakni: piskota-krém, tetejére: tejszínhab
Vissza a tetejére

Ötlapos - a család egyik legnagyobb kedvence

40 dkg liszt, 5 dkg zsír, 3 dkg cukor, pici só, 1 dkg szalalkáli, 1 egész tojáss, tej

5 lapban gyúrva, nyújtva, sütve

Krém: 6 dl tej, 1 csomag vaniliás puding por + 2 dkg vaj, 30 dkg cukor, 2 kanál kakaó

Vissza a tetejére

Gesztenyetorta gyorsan

-3 csomag gesztenyemassza
-6 db tojás
-6 evőkanál kristálycukor

Elkészítés: A tojássárgáját a kristálycukorral nem túl habosra kikeverjük, hozzáadjuk a két csomag gesztenyemasszát. A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a tésztához. Tortaformába tesszük, kb. 160 fokon 1 órát sütjük. Mikor kihűlt, a harmadik csomag gesztenyemasszával a tortát bevonjuk.
 

Vissza a tetejére

Sajtos ropogós

1/2 kg liszt, 1 RÁMA, 3 dkg só, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 10 dkg juhtúró, 20 dkg reszelt sajt (fele a tésztába, fele a tetejére), 1 tojás

Az anyagokat összegyúrjuk, másnapig a hűtőbe tesszük. Másnap félujjnyira kinyújtjuk, tojás sárgájával megkenjük és a sajtot ráreszeljük. Derelye szaggatóval 10 cm-es rudacskákra vágjuk. Forró sütőben 10-15 percig sütjük. Eltartható akár 2 hónapig is.

Vissza a tetejére

Tojáslikör

5 tojás, 25 dkg cukor, fél liter felforralt hideg tej, 2 vaniliás cukor

Vissza a tetejére

Gesztenyés Navette

15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, kevés reszelt citromhéj, 20 dkg gesztenyemassza, ismét 10 dkg vaj és 5 dkg porcukor, valamint 5 cl rum, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé

A lisztből, vajból, porcukorból, citromhéjból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformákat, megsütjük. A gesztenyét, vajat, porcukrot, rumot jól kikeverjük és a tésztahajók közepébe nyomjuk csöves nyomózsákból. Kifagyasztjuk, majd egyik oldalát olvasztott étcsokoládéba másik oldalát olvasztott tejcsokoládéba mártjuk.

Vissza a tetejére

Csokoládé

25 dkg kristálycukot, 2 dkg simaliszt lábosban összekeverni, majd hozzáönteni: 1 dl hideg tej, kb. 5 dkg margarin, sűrűre főzni. Levenni a tűzről, 7,5 dkg kakaót belekeverni és a megmaradt kb. 20 dkg vajat. Simára, langyosra, sűrűre keverni, lassan.

Vissza a tetejére

Alap áfonyás muffin

fél csésze tej, fél csésze növényi olaj, 1 tojás gyengén felverve, 1,5 csésze liszt, fél csésze cukor, 2 TK sütőpor, fél TK só, 1 csésze lecsöpögtetett áfonya (1 csésze ~ 2.25 dl)

Tejet, olajat és tojást összekeverjük, a többi hozzávalót összekeverjük és a tojásos masszához keverjük, beletesszük az áfonyát. 175 fokos sütőben kell megsütni, 20-25 percig. 12 muffin készül belőle.

Vissza a tetejére

Kefir süti

2 kefír, 2 tojás, 2 pohár cukor, 1 pohár olaj

Hozzávalókat összekeverni, 4 pohár lisztet és 1 sütőport belekeverni. Gyümölcsöket a tésztába dobni, lassan megsütni.

Vissza a tetejére

Réteges tepertős pogácsa

1/2 kg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál bor, 35 dkg darált tepettő, 15 dkg margarin, langyos tej és só, tojás

3 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, borral, 15 dkg vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyűrunk. Jól kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával egy kicsit ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 1/2 órát langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen 3-szor ismételjük, fél óra pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtva, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk. Tojással megkenjük, közép nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, egyenletes tűznél 15 percig sütjük erős tűznél.

Vissza a tetejére

Réteges krumplis pogácsa

Fél pohár tejben és kis cukorban a 2 dkg élesztőt fel kell futtani, 3/4 kg liszt, 2 tojás, só, 2 szem főtt krumpli (kb 15 dkg) - tésztát készíteni, kinyújtani, a vajat rákenni ( 1 ráma)

Vissza a tetejére

Gesztenye torta

Tészta: 5 db tojás sárgája, 8 dkg kristálycukor, 1 kis kanál szódabikarbóna, 1/2 dl víz +5 tojás fehérje, 4 dkg kristálycukor / habbá verve + 18 dkg liszt

Krém: 25 dkg margarin 25 dkg porcukor, 1/2 dl víz, 25 dkg gesztenye

Diszítés: 1 kanál rum, 12 dkg gesztenye

Vissza a tetejére

Máktorta

6 tojás, 14 dkg mák, 3-4 reszelt alma, kis rum

6 tojás fehérjét habbá kell verni, majd egyenként hozzá kell verni a sárgáját. Lassan hozzáverni a cukrot, majd az almát és a mákot részletekben. Tepsi alját zsírozni, papírt rakni az aljába.

Ha megsült a tészta, 2 részre kell vágni, a rummal meglocsolni és lekvárral összeragasztani. 10 dkg főző csokoládéból vagy kakaóból gőzőn melegítve, 5 dkg vajjal elkészíteni a mázat. 20 dkg cikorból szirupot kell főzni, kihülve a csokihoz keverni, és azonnal be kell kenni a tortát vele.

Vissza a tetejére

Mézes kalács

1 kg liszt, 10 dkg zs1r, 2 tojás, 1/4 kg méz, szegfűszeg, fahéj

Tetejére: tojás fehérje és ételfesték

Vissza a tetejére

Kekszes kakaós

25 dkg RÁMA, 25 dkg kristály cukor, 2 kanál kakaó, össze kell főzni. 2 tojást fel kell verni, és a kakaós masszát a tűzről levenni, úgy beletenni a tojást. 25 dkg háztartási kekszet kis darabokra összetörni, a főzetbe tenni. Hagyjuk kihülni. 2 ostya lapot összeilleszteni úgy, hogy a szélét vízzel meglocsoljuk, és azzal összeragasztjuk. Az ostyába tenni a kekszes masszát, és nedves konyharuhában feltekerni. Állni hagyni, amíg megszilárdul, majd felszeletelni.

Vissza a tetejére