Kallós Ödön (Győr, 1917. febr. 6.Bp., 1989. febr. 6.): közgazdász. Bp.-en érettségizett, utána Londonban szerzett közgazdasági diplomát. 1945-től 1947-ig az apja tulajdonában levő ELZET Gyár kereskedelmi tevékenységét vezette. 1948-55-ben Mo. kairói kereskedelmi kirendeltségének vezetője volt. 1955-től 195- ig a MOGURT vezérig.-h.-e, 1956-tól Indiában kereskedelmi tanácsos, 1959-től 1981-ig a Magy. Kereskedelmi Kamara elnöke, majd társelnöke, 1987-től nyugdíjba vonulása után is betöltötte ezt a tisztséget. Tizenöt éven át volt a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Kelet- Nyugati Szekciójának társelnöke. Kezdeményezte az angol-m., japán-m. stb. gazdasági klubok megalakítását. A m. evezős sport támogatója és elnökségi tagja volt.

 

Forrás: http://mek.oszk.hu/

Hogyan született a HVG? című cikk részlete:

"...Meg is született a verdikt: a VG olyan mélységig foglalkozik a magyar külkereskedelemmel, egyes külkereskedelmi üzletekkel és a magyar gazdaság belső viszonyaival, valamint a szocialista országokkal, "beleértve a hiányosságokat is", ami magyar üzleti-politikai érdekeket sérthet, s ez így nem mehet tovább. Nagy nyomás nehezedett a lapra, hogy ezeket az információkat szűrje meg és fogja vissza. Miután ez a nyomás nem sok eredménnyel járt - részben Gyulai konoksága miatt, részben azért, mert a tények közlésekor sohasem lehetett előre tudni, hogy éppen kinek az érdeke kerül veszélybe - napirendre került a lap megszüntetése.

A VG akkori "tulajdonosai", a Magyar Kereskedelmi Kamara, valamint a Konjunktúra- és Piackutató Intézet vezetői nem szívesen mondtak volna le a számukra már jelentős presztízst jelentő lapról. Különösen Kallós Ödön, a kamara elnöke és Rédei Jenő alelnök kardoskodtak a lap megmentése érdekében, és csatasorba állt több vállalati s kormányzati szintű vezető is a számukra megbízható napi információforrást jelentő orgánum érdekében. "

Forrás: http://beszelo.c3.hu/