Ösztöndíj hagyományozása

„A XXI. századi magyar komolyzenéértKözhasznú Alapítvány

Havas TimeaÖsztöndíj

létrehozását határozza el 2004. június 20-i keltezéssel.

 Ezen a napon lesz ugyanis Havas Timea halálának nyolcadik évfordulója.

 Havas Timea 1975. december 25-én született Budapesten. Édesanyja Magos Judit asztalitenisz-bajnoknő, édesapja Fiavas Ferenc balettművész volt. Timea négy esztendős korától vesebetegségben szenvedett, tíz nagy műtéten esett át - ebből kettő szervátültetés volt, az utolsó pedig szinte pontosan két hónappal a halála előtt mind a két lábának amputációja volt. Már nem élhette meg a 21. születésnapját, fél évvel korábban elhunyt.

Hosszú betegségét, – amelyet panasz nélkül, optimista élni akarással, az élet és az emberek iránti odaadó szeretettel élt átmegszakították elviselhető, reményekre jogosító időszakok. Ilyenkor nagy igyekezettel tanult, dolgozott. Munka mellett végezte az esti gimnáziumot a betegség okozta időkihagyásokkal. Üzletasszonyként tevékenykedett; állateledel boltot vezetett. Nagyon szerette az állatokat, Betty kutyája volt a legjobb barátja. Szülei válása utánanyja külföldön élt –, apjával küzdött és a legkisebb örömöket is boldogan kiaknázva élte, szenvedte az életétBudapesten és Hannoverben a klinikákonmindig példát mutatva sorstársainak és mindenkinek, aki ismerte Őt. Közvetlen halálát egy kísérleti stádiumban lévő gyógyszer hibás alkalmazása okozta, amit rajta kívül még közel 500 gyerek kapott szerte a világon. Timea halálos ágyán felszólította az illetékeseket, hogy példáján okulva szüntessék be a gyógyszer alkalmazását. Ez később sikeresen megtörtént.

Aki csak ismerte Havas Timeát, amíg él el nem felejtheti csodálatos emberségét, a belőle áradó életszeretetet és az ő feltétel nélküli szeretetigénylését, ami értékesebb emberré varázsolta azt, aki szerette őt

Méltóbb nevet nem viselhetne a kortársait támogató ösztöndíj: „Amíg csak egy ember is emlékszik Timeára szeretettel, addig az Ő lelke köztünk marad és tovább él!” 

A Havas  TimeaÖsztöndíj pályázatának kiírásáról évente egy alkalommal: októberben, odaítéléséről pedig májusban dönt az Alapítvány, amely azért választotta Őt névadóul, mert generációjának kiemelkedő, példamutató egyénisége volt, minden életpályájához elengedhetetlen tulajdonságokkal.

Budapest, 2004. május 24. 

Forrás: http://www.ifjuzeneszerzokert.hu